Programvezetői mintahétvégét tartottunk 2023. szeptember 1-3. között Csíkszeredában.

Harmadjára szerveztük meg a programvezetői mintahétvégét, amelynek legfőbb célja: új programvezetők képzése és felkészítése egy készségfejlesztő osztálykirándulás levezetésére.

Számunkra kiemelten fontos, hogy képzett, tudatos és tapasztalt vezetőkkel dolgozzunk együtt, éppen ezért szervezzük meg évről-évre a programvezetők képzését. Idén 20 résztvevővel valósítottuk meg, amely során egy általános osztálykirándulás programján kalauzoltuk át őket. Hiszünk abban, hogy a tapasztalati tanulás útján szerzett ismeretek képesek a leghatékonyabban beépülni a tudatunkba.

A képzés során szó volt:

  • készségfejlesztő osztálykirándulások általános programjáról
  • játékvezetésről
  • fejlesztő tevékenységekről
  • reflexiós körökről
  • csoport és vezető közötti kommunikációról
  • fegyelmezésről
  • tapasztalatokról
  • kellékekről, eszközökről és különböző módszerekről
  • kérdezési technikákról

Mit, miért és hogyan?

A hétvége során megválaszoltuk hogy mit? miért? és hogyan? csinálunk egy kirándulás keretein belül. A munkánk során a legegyszerűbb játék után is látjuk azokat a témákat és kérdéseket, amelyeket az osztályközösségekkel át lehetne beszélni. Természetesen egy kiránduláson minden tevékenységet követően nem ülünk le beszélni annak tapasztalatiról. Azonban ezen a mintahétvégén a játékokat és fejlesztő tevékenységeket követően mindig zajlottak reflexiós, vagy úgynevezett meta-reflexiós körök.

A reflexiós beszélgetések azok, amikor a résztvevők elmondhatják, hogy hogyan élték meg az adott játékot, milyen következtetéseket tudnak levonni önmagukra és a közösségre nézve. A meta-reflexiós körök pedig azt a teret biztosították, ahol a résztvevői szerepből programvezetői szerepbe lépve értékeljük a tevékenység eszközeit, módszereit.

A résztvevőink megélték a tevékenységeket, beszéltek a tapasztalataikról (reflexiós kör és tapasztalati tanulás) és beszéltek tréneri szemmel az alkalmazott módszerekről (meta-reflexiós kör).

Visszajelzések

A résztvevők a képzés végén a következőket fogalmazták meg:

“Mindenkiben más készségek vannak, mindenki másban jó, és együtt ki tudunk hozni valami fantasztikusat.”

“Számomra az tetszett nagyon, hogy a programokban megvolt a következetesség. Vagyis nem volt ok nélkül semmi. Minden okkal történt, és mindenre volt indok, magyarázat. Számomra ez zseniális.”

“Rájöttem hogy egy játék hány probléma megoldását képezheti és mennyi téma indítója, példája lehet.”

“Számomra minden szuper jó volt, nagyon élveztem. Tetszett, hogy mintahétvége volt és nem csak egy képzés, hogy nem csak elmondtátok mi hogy zajlik egy kiránduláson, hanem be is mutattátok. Ez nagyon hasznos volt, úgy érzem így jobban megértettem/elsajátíthattam dolgokat. Tetszett és értékelem, hogy a játékokat is eljátszottuk, hogy beleéltétek magatokat, mint egy rendes osztállyal, hogy nem az volt hogy most képzünk/tanítunk és akkor csak elmondjuk hogy van ez a játék és így kell és stb. Hatalmas élmény volt számomra, köszi mindent!”

A képzés nem valósulhatott volna meg Csíkszereda Városháza támogatása nélkül. Hálásan köszönjük!

A képeket készítette: Kertész Hunor

1 Comment

  1. […] de a szociális készségeimet is egyaránt, ezek által rengeteget fejlődhettem egyénként is.…Programvezetői mintahétvége, amelyet nem megfigyelőként éltem meg, hanem, mint “képzésen” résztvevő egyén. Őszinte […]

Comments are closed.